Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Valentijnsdag

zondag, 2 februari 2020
Valentijnsdag

14 februari is sinds enkele tientallen jaren ook in onze streken een begrip geworden. In de media en in de winkels kunnen we er niet langs: 14 februari is het Valentijns­feest. Geliefden geven elkaar die dag cadeautjes, gaan uit eten of geven op een of andere manier toch een uiting van hun liefde voor elkaar.

Regelmatig krijg ik de vraag: wie is die Sint-Valentijn, aangezien voor zijn naam het woordje sint staat moet het wel een heilige zijn, wie was hij? Is het louter een commercieel feest, vieren wij hem ook in de Kerk en wat mag ik meenemen van het verhaal van zijn leven?

St. Valentinus

Eigenlijk weten we heel weinig van hem. De heilige Valentinus zou een priester geweest zijn in Rome, in de derde eeuw geleefd hebben en zou als martelaar gestorven zijn onder keizer Claudius II. Dat is zowat het enige wat zeker is. Een priester dus die vol liefde voor de Heer Jezus Christus zijn leven heeft gegeven. Heel wat verhalen worden over deze priester-martelaar verteld. Het verhaal wat mij het meeste aanspreekt bij die heilige is dit.

Trouwverbod

Voor zijn hele grote keizerrijk had keizer Claudius veel soldaten nodig, de grenzen moesten bewaakt worden, er waren regelmatig oorlogen. De keizer riep mannen op om zich als vrij­wil­lig­er te melden en in het leger te komen dienen. Maar veel mannen wilden liever niet gaan vechten in oorlogen. Het hield in dat ze ver weg moesten trekken en lange tijd hun vrouw, gezin en familie moesten missen. Veel kan­di­da­ten meldden er zich dus niet. Dit was natuurlijk een streep door de rekening van de keizer. Daarom voerde hij een trouwverbod in. Hij dacht als de mannen niet getrouwd waren ze wel soldaat in zijn leger zouden willen worden.

In die tijd leefde dus ook de priester Valentinus. Het trouwverbod van de keizer vond hij maar niets en hij bleef huwelijken inzegenen in het grootste geheim. Spannende tijden natuurlijk. We kunnen het ons allemaal voorstellen: de priester Valentinus met een bruid en bruidegom die hun ja-woord aan elkaar geven, misschien stil fluisterend, achter gesloten deuren, mensen die geloofden in de liefde. Valentinus bleef tegen het verbod in vele huwelijken sluiten.

Gevangenis

Tot hij werd verraden, gearresteerd en in de gevangenis belandde. Het verhaal vertelt ons dat veel jonge mensen hem in de gevangenis kwamen bezoeken, bloemen en briefjes stuurden en op hun manier toonden dat zij in de liefde geloofden. Toen hij voor de keizer verscheen, heeft de priester Valentinus hem proberen te bekeren tot het chris­te­lijke geloof. De keizer voelde zich beledigd en heeft priester Valentinus laten martelen en onthoofden.

Of dat nu echt gebeurd is of niet, de kern van het verhaal mogen we zeker tot ons laten doordringen. In zijn leven en sterven getuigde die heilige Valentinus van de Liefde met een hoofdletter, van Gods Liefde. In zijn leven en sterven getuigde hij dat we mogen weten dat u en ik mensen zijn van wie God houdt, mensen die God heeft gewild, mensen die God nooit loslaat en aan wie God trouw blijft tot over de grens van dit leven.

Roeping van het huwelijk

Dat verhaal over de priester Valentinus die stiekem huwelijken deed tegen het verbod van de keizer in, spreekt ons over de roeping van het huwelijk die de meeste mensen hebben, de roeping om van een andere te houden met het hele zijn, de roeping om eens ja te zeggen tegen een unieke en geliefde medemens en in die liefde beeld te zijn van God. En wat is dat ? Zoals God altijd van ons blijft houden en ons nooit loslaat, wat er ook gebeurt, zo hebben de meesten van ons een roeping om dat naar een andere gestalte te geven. Het feest van Sint-Valentijn mag ver­liefden, verloofden en gehuwden in herinnering brengen dat die andere mens iemand is die God jou heeft gegeven om beeld van Hem te zijn. Elk Valentijnsge­baar zal dat moeten zeggen: zoals God van mij houdt, mij nooit loslaat en altijd van mij blijft houden, zo wil ik het naar jou zijn en ik weet dat God mij daarin helpt.

Pastoor Andy Penne

overzicht van bijdragen:
zondag, 2 februari 2020Valentijnsdag
maandag, 6 januari 2020Een jezu´et, een benedictijn en een franciscaan
woensdag, 25 december 2019Secret Santa
dinsdag, 26 november 2019Advent
woensdag, 20 november 2019Christus Koning
zaterdag, 9 november 2019Sint Maarten
dinsdag, 5 november 2019H. Odrada
vrijdag, 18 oktober 2019Allerzielen
donderdag, 10 oktober 2019Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans
donderdag, 12 september 2019Franciscus
donderdag, 25 juli 2019Vakantie
dinsdag, 18 juni 2019Sacramentsdag
zaterdag, 8 juni 2019Pinksteren
woensdag, 29 mei 2019Hemelvaartsdag
vrijdag, 17 mei 2019Stemadvies
woensdag, 24 april 2019Zoete Moeder
donderdag, 18 april 2019Notre Dame
zondag, 14 april 2019Goede Week
donderdag, 7 maart 2019Askruisje
woensdag, 11 juli 2018Een waslijst afgewerkt
dinsdag, 8 mei 2018Een vlieger vanaf Hemelvaart
maandag, 26 maart 2018Opstaan in het licht van Pasen
donderdag, 15 februari 2018Aswoensdag ˇf Valentijnsdag?
woensdag, 6 december 2017Een Coca Cola malloot of het Kerstkind?
donderdag, 2 november 2017Allerzielen
maandag, 26 juni 2017Terugblik op mijn priesterwijding
zaterdag, 20 mei 2017Afscheid
dinsdag, 25 april 2017Een afbeelding van Christus verscheuren!
vrijdag, 17 maart 2017Minderheidskerk
zondag, 5 maart 2017Leen mij
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer