Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • ZaltbommelDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Monument op het kerkhof aan de Virieusingel te Zaltbommel

gepubliceerd: woensdag, 19 oktober 2016

Introductie

Herdenkingsplaquette ZaltbommelZaterdag 24 september 2016 is een herdenkingsplaquette onthuld op de R.K. begraaf­plaats aan De Virieusingel in Zaltbommel door Jan Klingen (kleinzoon Jan Klingen) en Heliante Dubbeld (kleindochter Louis Boelen). Een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling, namelijk het voortdurend herdenken van vier oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereld­oorlog die op onze begraaf­plaats zijn begraven.

De Joodse Mary Wolff is bij een overval door Duitse soldaten doodgeschoten. De verzetshelden Louis Boelen en Jan en Tilly Klingen zijn door de Duitse soldaten in de val gelokt en op 24 september 1944 om het leven gebracht.

Hun inzet voor vrijheid ten koste van hun eigen vrijheid wordt weliswaar jaarlijks herdacht op 4 en 5 mei. Wij willen er echter voortdurend bij stilstaan en hopen hiermee ook de volgende generaties aan te spreken. Immers de actualiteit herinnert ons dagelijks aan het feit dat…

Nieuwsberichten over de onthulling

Het Brabants Dagblad en Het Kontakt hebben uitgebreid aandacht besteed aan de plaquette en aan de onthulling.

Fotoserie van de onthulling

Toespraken tijdens de onthulling

Mary Wolff

Mary WolffMary Wolff (tevens bekend als Mietje) was tijdens de oorlog ondergedoken in hotel Gottschalk te Zaltbommel. Ze verbleef daar onder de schuilnaam Coby of Coba Jansen. Op 8 juli 1944 werd het hotel door Duitse troepen overvallen. Mietje Wolff is daarbij dodelijk getroffen. Ook de eigenaar van het hotel, de heer H.A. van der Laak, kwam om het leven. Drie andere joodse onderduikers werden gearresteerd en weggevoerd naar Westerbork.

Mietje Wolff is aanvankelijk begraven op de Algemene Begraaf­plaats aan de Bossche Poort te Zaltbommel als ‘onbekend vrouws­persoon’. Na de oorlog is zij herbegraven als ‘doopleerlinge’ op de r.k. begraaf­plaats aldaar.

In Hotel Gottschalk had Mary Wolff haar haar laten blonderen, liep gewoon rond en hielp in de bediening. Ze was verliefd geworden op de zoon des huizes. Bij de overval op het hotel werd ze bij de tapkast doodgeschoten.

(www.joodsmonument.nl)

Monument voor ongedoopte kinderen

Monument voor ongedoopte kinderenIn het parochiearchief vonden we een opdracht tot het maken van een monument voor ongedoopte kinderen gedateerd 23 mei 2001. Toen het voorstel in de parochie werd besproken, werd het meteen enthousiast ontvangen. Zo zou het monument ook een betekenis kunnen krijgen voor vrouwen die een (vroege) miskraam hebben gehad. Ook zij hebben wellicht behoefte aan zo’n ‘eigen’ plekje voor bezinning op het kerkhof. Er werd ook opgemerkt dat het ook betekenis zou kunnen hebben voor diegenen die vroeger hun eigen leven namen en ook in ongeweide grond werden begraven. De suggestie voor een monument kreeg in ieder geval zoveel bijval dat het eind 2001 is gerealiseerd.

Bij het monumentje staat nog een plaquette met de tekst: “Zeg maar zacht: Ave Maria. Hier vormt God met ons een band, ook de kleinsten die hier rusten staan geschreven in Zijn hand.”

Louis Boelen

Louis BoelenLouis Boelen was de gastvrije eigenaar van voormalig hotel-restaurant ‘Den Boogerd’. Hij was betrokken bij de initiatieven van burge­mees­ter Van Goest-Meijer om een inlichtingen- en vluchtroute via Spanje naar Engeland tot stand te brengen.

In Drielse Vertellingen (jaarlijks periodiek van het Driels Museum) van 2015 stond het levensverhaal van Louis Boelen uitgebreid beschreven door ir. Gerard Dubbeld met mede­wer­king van Rianne Dubbeld-Boelen. Ook Jan en Tilly Klingen komen aan in dit uitgebreide artikel aan bod.

Jan en Tilly Klingen

Jan en Tilly KlingenJan Klingen is geboren in Gouda in 1884 en brengt een groot deel van zijn carrière door in Gilze Rijen. Na zijn aan­stel­ling in 1923 als hoofd-onderwijzer van de lagere school in Alem, betrekt hij met vrouw en kinderen het schoolhuis in de St. Odradastraat. De Klingens hebben zeven kinderen.

Voor de inwoners van Alem was het duidelijk: de familie Klingen maakte deel uit van het verzet. Naast Jan, zijn drie van zijn kinderen, Jan (broeder Jozef), Tilly en Leo, gesneuveld in de oorlog. Jan en Tilly zijn samen met Louis Boelen omgebracht op 24 september 1944 en liggen begraven op de R.K. begraaf­plaats te Zaltbommel.

Mechtilde Meijer heeft in 2014 het levensverhaal van de familie opgetekend:

Monument in Alem

Herdenkingsmonument Alem  Herdenkingsmonument Alem  Herdenkingsmonument Alem

Ongeveer halverwege de Jan Klingenweg te Alem is een herdenkingsmonument opgesteld. Het is een gemetselde bakstenen gedenkzuil, bekroond met een reliëf van Maria. Aan de voor- rechter- en linkerzijde van de zuil zijn drie plaquettes aangebracht met daarop de namen van Jan en Tilly Klingen, Louis Boelen, broeder Jozef en Leo Klingen. Achter het gedenkteken ligt een grasperk in de vorm van een kruis.

Links


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer