Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Glasatelier Kunstregie maakt het weer mooi

Drie glas-in-loodramen Sint Martinuskerk Zaltbommel

gepubliceerd: woensdag, 9 augustus 2023
foto: Glasatelier Kunstregie
Marieke Dekker uit Zaltbommel aan het werk in het glasatelier
Marieke Dekker uit Zaltbommel aan het werk in het glasatelier

Drie glas-in-loodpanelen van de Sint Martinus­kerk in de Olie­straat liggen momenteel in een glasa­telier in de bin­nen­stad van Den Bosch. De Bommelse glazenier Marieke Dekker (30) is één van de mensen die werkt aan de res­tau­ra­tie van de panelen.

Voorbij­gan­gers hebben het al gezien: de Sint Martinus­kerk in de bin­nen­stad van Zalt­bom­mel staat in de stei­gers. De gevel wordt her­steld en geschil­derd. En drie glas-in-loodramen zijn er even uit. De ramen zijn in slechte staat, er is veel glas­breuk en het loodnet (de loodpro­fielen om het glas) is ver­ou­derd.

Glasa­telier Kunstregie

Glasa­telier Kunstregie BV is ge­spe­cia­li­seerd in het restaureren van glas in lood. De restaurateurs halen elk paneel zorg­vul­dig uit elkaar. Daarna maken ze het glas goed schoon, zodat stof en ander vuil niet meer zicht­baar zijn. Som­mi­ge stukken glas zijn kapot en wor­den ver­vangen door nieuw, mondgeblazen, glas. Deze glassoort wordt nog steeds op ambachte­lijke wijze geblazen in Duits­land. Alle loodpro­fielen wor­den ver­vangen door nieuw lood. Nadat de glas in lood panelen opnieuw zijn verlood en gekit wor­den ze gron­dig gepoetst. Hierna zijn ze weer klaar om geplaats te wor­den.

Verstevi­gingsroede

Het team heeft inmiddels de glas-in-loodpanelen van het eerste raam gerestaureerd en terugge­plaatst in de raamope­ningen van de voor­ge­vel. De panelen moeten gekit wor­den met een speciale glas-in-loodkit voor stevig­heid en om het paneel waterdicht te maken. En om het paneel lan­ger in goede staat te hou­den zijn er verstevi­gingsroedes aan­ge­bracht.

Moei­lijke stukjes

“Het leuke van dit soort ramen is het kleurenspel”, zegt Marieke, die een week of vijf gele­den aan het project be­gon­nen is. “Door de rechte ver­de­ling kan ik meer­dere panelen per dag in elkaar zetten in een vlot tempo. Soms hebben we werk met veel kleine moei­lijke stukjes en dan kan een paneel lang duren om te zetten. Dat kan soms zelfs een beetje frustrerend zijn. Dus voor de afwisseling is het fijn om door te kunnen werken. Zeker met de Zalt­bom­mel-link en het kleurenspel.”

Kunstregie open voor bezoek

Glasatelier KunstregieKunstregie in ’s-Hertogen­bosch hoopt alle drie de ramen in de loop van sep­tem­ber af te hebben en terug te plaatsen in de voor­ge­vel van de kerk.

Het glasa­telier aan de Vughtere­straat 299 in Den Bosch is elke zater­dag tussen 10.00 en 16.00 uur te bezoeken om de werk­zaam­he­den te bekijken. Op dit moment is het glasa­telier wegens vakantie gesloten - vanaf de vierde week van au­gus­tus bent u welkom.

 

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer