Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Pastoor Jo Verhoeven overleden

Vrijdag avondwake en zaterdag uitvaart

gepubliceerd: dinsdag, 10 december 2019
Pastoor Jo Verhoeven overleden

Met verdriet moeten we meedelen, dat op 8 december 2019 op 86-jarige leeftijd pastor Jo Verhoeven is overleden. Pastor Jo Verhoeven was geliefd als aan hartelijke pastor, die dicht bij de mensen was. Hij was zeer benader­baar en ook in de voor­be­rei­ding van de vieringen, zocht hij met parochianen naar goede vormen en teksten om de bood­schap van Jezus bij de mensen te brengen.

Vorig jaar vlak voor Kerst kwam bij een opname in het ziekenhuis voor trombose, aan het licht dat hij ongeneeslijk ziek was. Tot het eind straalde hij rust en vertrouwen uit. Hij wist dat hij die weg niet alleen hoefde te gaan en dat God daar ook voor hem zou zijn. Zijn aandacht voor de mensen behield hij tot het laatst. Vele parochianen en mensen uit de omgeving kwamen nog bij hem langs. In alle rust is hij het laatste stukje op weg naar God gegaan.

Avondwake en Uitvaart

Op vrij­dag­avond 13 december om 19.30 uur zal er een avondwake zijn in de St. Martinus­kerk te Velddriel met als voor­gan­ger mevrouw M. van Lith. De uitvaart is op zater­dag 14 december om 11.00 uur tevens in de St. Martinus­kerk van Velddriel.

Korte levensloop

Pastor Verhoeven werd geboren in Velddriel. Als jongeman wilde hij al naar de missie. God riep hem echter om in plaats daarvan in Engeland, Duitsland en uit­ein­de­lijk in Nederland in parochies het lief en leed van mensen te delen. Pastor Verhoeven heeft vele mensen in Gelderland, Limburg, Duitsland en Brabant door moeilijke tijden begeleid, maar ook evenzeer met velen om het leven gedankt. In dank­baar­heid maar ook met het gemis, zijn velen vervuld bij zijn overlijden.

Pastor Jo Verhoeven geboren op 14 september 1933 in Velddriel. Op zijn dertiende ging hij naar het seminarie van de kapucijnen in Voorschoten bij Den Haag. Jo wilde echter de missie in en daarom is hij overgestapt naar de mis­sio­na­rissen van Mariënhill in Arcen bij Venlo. Jo wilde mis­sio­na­ris worden en het liefst naar Zuid-Afrika gaan. Daarvoor is hij vier maanden naar Engeland gegaan om aldaar een visum te regelen. Het was in de tijd van van de apartheid in Zuid Afrika. Nelson Mandela zat toen nog vast op Robbeneiland. Omdat Jo erg gekant was tegen de apartheid werd tot vier keer toe zijn visum geweigerd en kon hij daarom niet naar Zuid-Afrika.

Na het gymnasium begon de verdere priester­oplei­ding, zoals twee jaar filo­so­fie wat hij in Zwitserland volgde. Na Zwitserland is hij vier jaar theologie gaan studeren op de uni­ver­si­teit in Würtzburg in zuid-Duitsland.

Doordat er teveel priesters waren in Nederland wilde Jo zich definitief vestigen in Duitsland. Dit totdat hij door bisschop Bekkers naar den Dungen werd geroepen. Hij was verbonden geraakt met het wel-en wee van de mensen, dus het kostte hem veel moeite. Omdat hij wist dat in Nederland pastores nodig waren is hij toch gekomen. Na veel twijfel is hij hier 21 jaar als kape­laan actief geweest. Na den Dungen is hij twee jaar naar het Peeldorp Wanroij gegaan om vervolgens daarna in het Zuid-Limburgse Eijsden te landen. Hier is hij tien jaar pastoor geweest.

Uit­ein­de­lijk heeft hij twee jaar in ’s Her­to­gen­bosch gewoond tot de pastorie in Velddriel vrijkwam en hij op de vraag van pastoor Ben van Bronkhorst hier als assistent-priester aan de slag kon. Nu woonde bij dicht bij zijn familie, maar ook parochianen mochten al snel Jo zeggen.

Hij werd geliefd als een pastor die dicht bij de mensen was. Hij was zeer benader­baar en ook in de voor­be­rei­ding van de vieringen zocht hij met parochianen naar goede vormen en teksten om de bood­schap van Jezus bij de mensen te brengen. Met Pasen zorgde hij dat er een fonteintje in de kerk kwam, Er kwam een nieuwe kerststal, waarin een heel land­schap verscheen. Tot op de dag van vandaag is het tegen Kerst altijd weer een mooie verrassing wat er allemaal in het land­schap rond de Kerststal te zien is.

Vorig jaar vlak voor Kerst kwam bij een opname in het ziekenhuis voor trombose aan zijn been aan het licht dat hij ongeneeslijk ziek was. Tot het eind straalde hij rust en vertrouwen uit. Hij wist dat hij die weg niet alleen hoefde te gaan en dat God daar ook voor hem zou zijn. De trombose ging over, zodat hij wat mobieler werd. Zijn aandacht voor de mensen behield hij tot het laatst. Velen parochianen en mensen uit de omgeving kwamen nog bij hem langs. Met dank­baar­heid en rust keek hij op naar de foto van zijn liefdevolle ouders. In alle rust is hij het laatste stukje op weg naar God gegaan.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer