Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Martinuskerk Zaltbommel

Wij heten u van harte welkom bij de R.K. Sint-Martinuskerk van Zaltbommel. De kerk is geopend tijdens de vieringen en op elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.30 uur. Hieronder treft u de vieringen in de komende week, een beknopte geschiedenis van de kerk en de beziens­waar­dig­heden in de kerk.

Vieringen

tijdsoort vieringbijzonderhedenvoorgangerkoor
zaterdag, 24 april 2021
19.00EucharistieB. Bus
 
zondag, 2 mei 2021
11.00Woord en GebedJ. Vriesema

Geschiedenis

Martinuskerk ZaltbommelDe kerk die in 1781 aan de Oliestraat werd gebouwd, had het karakter van een schuilkerk. Het gebouw was toegankelijk via de Looiersgang.

In het begin van de 19e eeuw waren er plannen om de kerk te vergroten. De eigenaren van de achter de kerk gelegen leerlooierijen weigerden echter hun grond te verkopen. Daarom werd in 1838 de pastorie afgebroken en de kerk richting de Oliestraat uitgebreid. Uit die tijd stamt de eenvoudige classicistische voorgevel, bekroond door een koepeltorentje, Dit alles in de zogenaamde Waterstaatstijl. Naast de kerk werd een nieuwe pastorie gebouwd.

Een eeuw later (in 1939) was de parochie zodanig gegroeid, dat de kerk weer te klein werd. De uitbreiding werd gezocht in de breedte. Het voorste deel van de kerk werd vervangen door een ruimere bouw met zijbeuken en een nieuwe apsis (halfronde, nisvormige ruimte aan een kerk).

Ook het interieur van de Bommelse kerk is interessant. Opvallend zijn de muurschilderingen in de apsis: Jezus met de twaalf apostelen, de wederkomst van de Heer, Jezus voor Pilatus.

Het altaar, van wit marmer en koper, is geschonken door de parochianen bij de verbouwing in 1939. Het werd gekocht van het grootseminarie te Haaren en werd vervaardigd in de tweede helft van de 19e eeuw in Antwerpen.

In 1981 is het 200-jarig bestaan gevierd van de St. Martinuskerk in de Oliestraat. Ter gelegenheid daarvan is een boekje uitgegeven over de historie van het gebouw en de parochie.

Bezienswaardigheden

Plattegrond Martinuskerk Zaltbommel

1) Piëta in de gedachteniskapelIn de kapel van de eenheid der christenen hangt een kleine beeldengroep die de bewening van Christus verbeelt. Deze Piëta is afkomstig uit de grote Sint Maartenskerk (begin 16e eeuw). Lees hier meer over deze kleine beeldengroep
2)
Christusicoon in de gedachteniskapelChristusicoon in de gedachteniskapel
Sinds 2001 is de kapel ook in gebruik als gedachteniskapel. Op de icoon toont Christus een Evangelieboek met de tekst: “in het huis van mijn Vader zijn vele woningen”. Rondom de icoon hangen de kruisjes met namen van overleden parochianen.
3) H. Elisabeth van ThüringenBeeld van de H. Elisabeth van Thüringen (* 1207 - † 1231). Dochter van koning Andreas II en Gertrud van Andechs. Elisabeth voegde zich tot de communiteit van Marburg, stichtte een hospitaal, zette zich in als voorbeeldig verzorgster van armen en zieken en stierf op 24-jarige leeftijd aan uitputting.
4) H. AntoniusbeeldHet H. Antoniusbeeld is van eind 16e eeuw, lindehout gesneden, in 2005 gerestaureerd ter herinnering aan 350 jaar franciscaanse zielzorg in de Bommelerwaard.
5) Maria als Moeder van SmartenBeeld van Maria als Moeder van Smarten, opziend naar het kruis.
6) Schilderij - De Kroning van MariaSchilderij - De Kroning van MariaSchilderij - De Kroning van Maria. Dit schilderij was onderdeel van het vroegere barokke altaar. Op de oude foto is te zien dat het schilderij komt uit het in 1939 verdwenen altaar dat weg moest om uitbreiding van de kerk mogelijk te maken.
7) Paneel van de oude communiebankPanelen van de vroegere communiebank (18e eeuw).
  • De opdracht van Jezus in de tempel. Simon met het kind Jezus, Jozef en Maria, met de 2 duiven als offergave.
  • Antonius van Padua, dragende een ciborie met de Heilige Hostie. Vervolgens het verhaal knielde de ezel, liet zijn voederbak onaangeroerd en toonde zo meer eerbied voor zijn baas.
  • Korenaren en brood. Toespeling op de Eucharistie.
Deze communiepanelen waren oorspronkelijk wit geschilderd. Parochiaan G.P. Homburg, heeft deze prachtige eikenhouten kunstwerken schoongemaakt en gerestaureerd.
8) Heilig HartbeeldBeeld van Jezus als Heilig Hart.
9) Jezus met de twaalf apostelenMuurschildering: Jezus met de twaalf apostelen.
10) De wederkomst van de HeerMuurschildering: De wederkomst van de Heer.
11) Veroordeling van Jezus door PilatusMuurschildering: Veroordeling van Jezus door Pilatus.

De muurschilderingen zijn in 1942 door Eugene Laudy aangebracht.
12) Het hoogaltaarHet hoogaltaar, van wit marmer en koper, is geschonken door parochianen bij de verbouwing in 1939. Het is afkomstig van het grootseminarie te Haaren. Het werd in de tweede helft van de 19e eeuw vervaardigd in Antwerpen. Op de tabernakeldeur is de verrezen Christus te zien. Verder is op het altaar te zien: de symbolen van de vier evangelisten, het lam op het boek met de zeven zegels (Openb. 5), korenaren en druiventrossen.
13) GodslampGodslamp, rood en geelkoper, 19e eeuw.
14) DoopvontDoopvont, wit marmer met koperen deksel, 1896.
15) PaaskaarskandelaarIn de paastijd staat hier de standaard voor de Paaskaars, geel koper, neo-Romaans, begin 19e eeuw. Ik denk dat het begin 20e eeuw moet zijn.
16) Lezenaar (adelaar), geel koper, ongeveer 1900. Op de knop de symbolen van de vier evangelisten.
Koperen lezenaarKoperen lezenaarKoperen lezenaarKoperen lezenaarKoperen lezenaarKoperen lezenaar
17) Maria met kindBeeld van Maria met kind.
18) Paneel van de oude communiebankPanelen van de vroegere communiebank (18e eeuw):
  • Druiven en wijnpers. Toespeling op de Eucharistie
  • Franciscus van Assisi, geknield voor het kruis, mediterend over de dood.
  • De Heilige Jozef met het kind Jezus.
Deze communiepanelen waren oorspronkelijk wit geschilderd. Parochiaan G.P. Homburg, heeft deze prachtige eikenhouten kunstwerken schoongemaakt en gerestaureerd.
19) Maria met kindMaria met Kind. Dit is een kopie op gipsmortel van een gewelfschildering uit de Sint Maartenskerk. Het origineel dateert uit het laatste kwart van de vijftiende eeuw. Deze kopie komt uit de nalatenschap van Hans Keser.
20) Tweeluik van Sint MaartenEen tweeluik van Sint Maarten, gemaakt door Rob Heijman in 1997, toen herdacht werd dat Sint Maarten 1600 jaar eerder was gestorven.
21) Franciscus van AssisiBeeld van Franciscus van Assisi.
22) Martinus van ToursBeeld van Martinus van Tours, patroonheilige van de kerk.
23) ScheppingsverhaalPanelen van het Scheppingsverhaal uit Genesis. De panelen zijn gemaakt door Cornelia Henrica Maria (roepnaam Cor) van Engelen-Hermans, voor meer informatie zie de link naar de eigen website.
24) PijporgelHet orgel is geplaatst bij de verbouwing in 1838. Het is een werk van Naber uit Deventer, met enkele latere aanpassingen. Het historisch waardevolle orgel is in 1989 gerestaureerd.
25) KruiswegstatiesDe 14 kruiswegstaties, die rondom in de kerk hangen, zijn geschilderd rond 1938 door Jozef Maria van de Wiel uit Breda.


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer