Vincent de Haas: Het kan echt anders in de wereld
Heilig Jaar 2025
In 2025 viert de Katholieke Kerk het Heilig Jaar “Pelgrims van hoop”. De bul van paus Franciscus voor dit jaar opent met een citaat van de apostel Paulus: de hoop stelt niet teleur (Spes non confundit). In een podcast van katholiekleven.nl vertelt diaken dr. Vincent de Haas over hoop en de Bijbel. Vincent de Haas is coördinator van de Katholieke Bijbelstichting en diaken van het bisdom Breda.
Christelijke hoop is verbonden met het vertrouwen op God. In het Oude Testament komt het begrip hoop niet voor. Wel roepen de schrijvers van de boeken van het Oude Testament de mensen op hun leven te bouwen op God. Dat zie je heel sterk in het boek der Psalmen. De Psalmen bezingen God die zijn volk altijd vasthoudt.
Hoe moet het verder?
In de Psalmen vind je liederen van mensen die zich afvragen hoe het verder moet met hun leven: is er nog uitzicht dat het met mijn leven goed komt? En zij houden vol door van God te zingen: God, U houdt mij altijd vast, U bent altijd bij me. Er spreekt ook hoop uit voor de wereld, vertelt Vincent de Haas: de Psalmen dagen je uit om niet op te geven, het kan ook anders in de wereld en God helpt ons daarbij.
Hoop houden
In het Nieuwe Testament staat de kruisdood van Jezus Christus centraal. In de eerste eeuw zijn veel christenen vanwege hun geloof gestorven. We kunnen dan denken aan de apostelen Petrus en Paulus. Deze geloofservaringen worden weerspiegeld in het Nieuwe Testament. De Schrift roept gelovigen op niet op te geven al kost het hun leven. Jezus heeft dit zelf gezegd: “Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden” (Johannes 15, 13).
Nog steeds worden christenen vervolgd. En we vragen ons af waar God blijft in situaties van geweld en onrecht. We kijken vaak weg van deze realiteit van lijden en dood. Toch is dit niet de juiste houding. We zijn geroepen een teken van hoop te zijn. Dit vind je duidelijk terug in de brieven van Paulus. Hij is een apostel van de hoop. Dat zie je al in zijn oudste de brief, de eerste brief aan de christenen van Tessalonica. In het begin van deze brief prijst Paulus de christenen van Tessalonica voor hun hoop op Jezus Christus (1 Tessalonicenzen 1, 3). Paulus spreekt over “Jezus Christus onze hoop”.
Bouwen aan vrede en gerechtigheid
In de Romeinen brief schrijft Paulus ook over de hoop. Hij noemt Abraham een voorbeeld van hoop. Hij bleef vertrouwen op God. Hij trok naar Kanaän, terwijl er geen uitzicht was dat hij vader van veel volkeren zou worden.
In de Hebreeën brief wordt over de hoop geschreven als een anker. Dat anker ligt in de hemel en verbindt ons met het Koninkrijk van God, zegt Vincent de Haas. Christelijke hoop is verbonden met het bouwen aan een wereld van vrede en gerechtigheid. Dat we hieraan mogen bouwen is een teken van hoop.
Hoop doorgeven
Om dat te kunnen doen moeten we ons vasthouden aan Jezus. Diaken De Haas hoopt daarom dat mensen tijdens het Heilig Jaar groepsgewijs de Schrift lezen en zich in vuur en vlam laten zetten door de Bijbel. Op deze manier kun je volharden in hoop en ook ontdekken: hoe kun jij een teken van hoop zijn voor de mensen om je heen?
Podcast Katholiek Leven
Dit bericht is onderdeel van een serie van acht artikelen die Hans de Jong schreef voor Katholiekleven.nl op basis van een serie podcasts door Nederlandse bisschoppen. De onderwerpen komen uit de bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar: Spes non confundit.
Beluister hier de podcast: