Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Ga mee naar Riga

28 december t/m 1 januari • VNB reis

gepubliceerd: woensdag, 28 september 2016

Neder­landse jon­ge­ren van 17 t/m 35 jaar oud dagen we uit om oud en nieuw te vieren met duizen­den jon­ge­ren uit geheel Europa! Stap in een uitwis­se­lings­reis waarin je ver­trouwt op de Letse gast­vrij­heid. Je gaat naar een stad waar vele Russen en de Letten letter­lijk samen­leven na een pijn­lijke ge­schie­de­nis.

De Lutherse, Rooms katho­lie­ke, de Russisch orthodoxe en de baptis­tische kerk kennen er ook een ja­ren­lan­ge samen­wer­king. In Riga stellen mensen hun huizen en kerken open voor jon­ge­ren.

Inte­res­sant is het dat er in Riga ook een Neder­lands Lets jon­ge­ren­cen­trum is: house of unity, opgezet door twee Neder­landse jonge pries­ters (pastor Schevers en pastoor Grubben, zie www.pastoorke.nl). In dat huis wonen nu al vrij­wil­li­gers van Taize die zorgen voor een goede ont­vangst.

Ach­ter­grond in­for­ma­tie

De ge­meen­schap van Taizé, nodigt tien­dui­zen­den jon­ge­ren tussen 17 en 35 jaar komen samen voor een nieuwe stap in de ‘pelgrimage van ver­trouwen op aarde’ die broe­der Roger eind jaren zeven­tig begon. Je logeert door­gaans in gast­ge­zinnen en wordt opgeno­men in deelt in het leven van een lokale geloofs­ge­meen­schap, orthodox, Luthers, rooms katho­liek of baptisten.

Dit zal de eerste Europese ont­moe­ting zijn aan de grens van de Baltische zee, in Letland. In Riga, met zijn lange Lutherse traditie, bestaan intensieve ban­den tussen de ver­schil­lende chris­te­lijke kerk­ge­noot­schappen.

Pro­gram­ma

In Riga word je ont­van­gen door lokale kerken en gast­ge­zinnen. In deze kerken zul je dage­lijks het ochtend­ge­bed vieren en aan­slui­tend deel­ne­men in gespreks­groepen met jon­ge­ren uit de hele wereld. De mid­dag­ge­beden vin­den plaats in de grotere kerken in het centrum van Riga. Het avond­ge­bed zal zeer waar­schijn­lijk plaats­vin­den met allen samen in de grote (sport)hal van ‘Arena Riga’.

Het mid­dag­pro­gramma biedt de moge­lijk­heid om work­shops te volgen over onder andere maat­schap­pe­lijke be­trok­ken­heid, geloof en creativi­teit.

Op 31 de­cem­ber zullen er bij­een­komsten per land plaats­vin­den en ’s avonds vindt er een gebeds­wake plaats voor vrede in de wereld. De avond wordt af­ge­slo­ten met een ‘lan­den­feest’ in je gast­kerk. Op 1 januari is er na het ochtend­ge­bed in je gast­kerk een lunch met je gast­fa­mi­lie. Daarna is het weer tijd om te ver­trek­ken.

Prak­tische in­for­ma­tie

De kosten zijn € 399. Dit is ook inclusief de meeste maaltij­den. Voor vragen mail je best naar Lynn Eekhof: lynneekhof@hotmail.com of taizeinne­derland@live.nl

Flyers kunt u ook aan­vra­gen via de VNB

Je vertrekt op 28 de­cem­ber met een ochtendvlucht met AirBaltic van Am­ster­dam naar Riga waar je aan het begin van de mid­dag aan­komt. Vanuit de luchthaven word je naar de ont­moe­tings­plaats van Taizé gebracht. Daar neem je deel aan het door Taizé geor­ga­ni­seerde pro­gram­ma. Na afloop van de ont­moe­ting op 1 januari word je weer naar de luchthaven gebracht en vlieg je aan het einde van de mid­dag terug naar Neder­land.

Doel van de Europese ont­moe­ting

Het doel is samen een teken van hoop in te­gen­spoed te zijn. De aanwe­zig­heid van vele jon­ge­ren uit Oost-Europa en West-Europa, en ook van andere continenten, zal een sterke aan­moe­di­ging zijn voor een ieder die zoekt om een open en solidair Europa te bouwen, en ook voor een ieder die hoopt het en­thou­sias­me van een jong Europa hoopt te herwinnen.

Groet door RK aarts­bis­schop Stankevičs

Riga zal jullie verwel­ko­men met een rijk his­to­risch erf­goed, mooie kerken en warme oecu­me­nische relaties. Als jullie geluk hebben, is er een goede kans op een echte winter. We zullen jullie zeker verwel­ko­men met vriend­schap en gast­vrij­heid. We ver­wach­ten dat jullie een verrij­king brengen van jullie tradities en erva­ring. Jullie dorst naar God, jullie open­heid naar de pelgrimage van ver­trouwen zal een nodige in­spi­ra­tie vormen voor veel mensen in Letland. Zij verlangen ernaar met jullie de ge­za­men­lijke liefde voor de Heer Jezus Christus te delen. Taizé biedt de mooiste manier om dit te doen ter ere van de grotere glorie van God. Daarom ben ik blij om te zeggen - tot volgend jaar in Riga!

Wat is Taizé?

Taizé is een plaatsje vlakbij Cluny in Frank­rijk. Al jaren is hier een kloosterorde geves­tigd met pro­tes­tantse en katho­lie­ke broe­ders uit allerlei lan­den. Ze or­ga­ni­se­ren jaar­lijks een pelgrimage van Vergouwen in een grote stad. De kerk in Taize zelf is door­gaans erg vol, ie­der­een zit op de grond. In het mid­den is een plek waar de broe­ders zitten. Tijdens de vie­ring wor­den er Taizélie­de­ren gezongen. In het mid­den van de dienst is er een stilte waarin ruimte is voor gebed. Ook wordt er een stukje gelezen uit de bijbel, dit gebeurt in ver­schil­lende talen. Het is één grote ont­moe­ting met jon­ge­ren vanuit alle uit­hoeken van de wereld.

Meer in­for­ma­tie

Video Taize in Riga





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer