Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Restauratie Kerststal Zaltbommel

gepubliceerd: donderdag, 1 december 2016

De kerst­stal die al jaren dienst doet in onze Sint-Martinus­kerk was aan een gron­dige res­tau­ra­tiebeurt toe. Het werd ieder jaar moei­lijker om deze stal nog toon­baar op te stellen.

De kerst­stal is omstreeks 1955 gemaakt op verzoek van pastoor Retel. Hij diende een verzoek in, of gaf opdracht aan, het meubel­bedrijf van Gerard Homburg, dat des­tijds aan de Olie­straat was geves­tigd. De mede­wer­kers van dit bedrijf gingen, in de baas zijn tijd, aan de slag om een kerst­stal te maken naar een ontwerp van Harrie Stehmann. Handige jongens die meubelmakers, eentje uit Den Bosch, een uit Vught en een Bomme­laar.

Alles werd in de eigen werk­plaats en op eigen kracht gedaan. Het rietdekken was wel een las­tige klus voor de heren meubelmakers. Er werd des­tijds ook een groot schild achter gemaakt, een soort sterrenhemel, compleet met een staartster en ver­lich­ting. Deze hemel stak drie meter boven de stal uit en was ook bre­der dan de stal zelf.

Vernieuwen of restaureren

Enkele jaren gele­den werd voor­ge­steld om de stal te ver­vangen voor een nieuwe en modernere behui­zing voor Jozef en Maria. Niet ie­der­een kon zich hierin vin­den. Er werd nage­dacht en gezocht naar een oplos­sing. Twee vrij­wil­li­gers en een pro­fes­sio­nele rietdekker wer­den bereid gevon­den om de stal weer in oude glorie te her­stel­len. Dus dit jaar is het ongeveer 61 jaar oude verblijf van Jozef, Maria en het Kindje Jezus weer in zijn oor­spron­ke­lijke staat te zien. Alleen de hemel is verdwenen en ver­vangen door een mooie kerst­boom en een ster.

Peper­hoek

Wist u dat de zijbeuk waar de kerst­stal en de schapen staan vroe­ger de Peper­hoek werd genoemd? Zo’n 2000 mensen bezoeken in de kerst­tijd onze kerk. Dat maakt dat herstel van de kerst­stal volle­dig op zijn plaats is. Alle pa­ro­chi­anen en vrij­wil­li­gers die hebben mee­ge­werkt aan deze res­tau­ra­tie harte­lijk bedankt. En u als pa­ro­chi­aan kunt uw steentje in de kosten bijdragen door een muntje in het Knikengeltje te deponeren.

Martien van Iersel





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer