Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • ZaltbommelDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Geschiedenis Kerkdriel

gepubliceerd: donderdag, 24 november 2011

De katholieken van Kerkdriel bouwden rond 1300 een kerk­ge­bouw aan de Teisterbandstraat (op de plaats waar nu de protestantse kerk staat). Het gebouw werd opgetrokken in de Romaanse stijl. Later verscheen er op die plaats een nieuwe gotische kerk. Deze kwam aan het einde van de zestiende eeuw, ten tijde van de Reformatie, in handen van de protestanten.

De Kerkdrielse katholieken werden in deze moeilijke periode bijgestaan door de pastoor van het Brabantse Alem en door de fran­cis­ca­nen, die vanuit hun klooster in Megen met hun bootjes geregeld de Maas overstaken. Pater Johannes Ooms was een van hen.

Aan het einde van de zeventiende eeuw mochten de katholieken tegen een flinke vergoeding voor de protestantse machthebbers een schuurkerk bouwen. Deze kwam in een bij­ge­bouw van het huis Leijenstein aan de huidige Leijensteinstraat. De familie Cocq van Delwijnen, de eigenaars van dit herenhuis, maakte dit mogelijk. 

In de Franse Tijd werden alle godsdiensten voor de wet gelijk gesteld. De Kerkdrielse katholieken zochten en vonden daarop moge­lijk­he­den om een eigen kerk­ge­bouw te vestigen. De ingenieurs van het ministerie van Waterstaat ontwierpen een kerkmodel dat op vele plaatsen werd toegepast. Zodoende kwam er ook in Kerkdriel in 1829 een zogenaamde Waterstaats­kerk. In 1905 werd deze kerk vergroot. Het geheel werd voorzien van een 56 meter hoge toren, die de naam “Zwijsen-toren” kreeg. De Kerkdrielse gemeen­schap eerde zo de uit haar eigen plaats afkomstige en door eenieder gewaardeerde achttiende eeuwse bisschop van ’s-Her­to­gen­bosch.

Op het einde van de Tweede Wereld­oor­log kreeg een zogenaamd “Sprengcommando” vanuit Zaltbommel opdracht om alle nog overeind staande kerktorens in de Bom­me­ler­waard neer te halen. Zodoende werd op 23 april 1945 ook de toren van de Kerkdrielse kerk opgeblazen.

Na de terugkeer van evacuatie werd het kerk­ge­bouw door het kerk­bestuur ingericht als noodkerk. Dit kreeg de welluidende naam “Het Witte Huis”.

Rond 1950 kregen de kerk­besturen eindelijk de moge­lijk­he­den om hun verwoeste bedehuizen te laten herrijzen. Na een flinke voor­be­rei­dingsperiode waarin onderhandeld moest worden met architecten, aannemers en vooral langzaam draaiende overheidsinstanties kon op 31 mei 1955 eindelijk de nieuwe kerk worden ingewijd.


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer