Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Wij slaan de handen ineen

Dominee Maria Baan en pastor Stefan Schevers

gepubliceerd: vrijdag, 29 januari 2016
foto: Gerry Verhoeven
Ds. Baan en pastor Schevers
Ds. Baan en pastor Schevers

Gedreven door een missio­naire droom verbin­den chris­te­nen, organi­sa­ties en kerken in Neder­land zich om een bewe­ging van ‘levende stenen’ te vormen met meer impact dan ooit! Oecumene: een samen­wer­king tussen chris­te­lijke kerken.

Door Gerry Verhoeven

Het woord oecumene is afgeleid van het Grieks en wil zeggen: ‘de bewoonde wereld’. Met deze term wordt ge­woon­lijk een groeien naar reli­gi­euze een­heid aangeduid. Hierover ont­staat een leven­dige dis­cus­sie tussen dominee Maria Baan en pastor Stefan Schevers in de huis­ka­mer van de dominee met een prach­tig uit­zicht op de toren van de Pro­tes­tantse Kerk.

Historie

Een lange traditie van oecu­me­nische samen­wer­king gaat vooraf. Al veer­tig jaar is er viermaal per jaar op zon­dag een oecu­me­nische vie­ring. De ene zon­dag in de Pro­tes­tantse Kerk, de andere zon­dag in de Sint Martinus­kerk in Kerkdriel. “Niet ver­won­der­lijk”, volgens dominee Baan, al zeven jaar predi­kant in Kerkdriel. “Gezien het groot aantal gemengde hu­we­lij­ken in de Bom­me­ler­waard, is het pret­tig samen ac­ti­vi­teiten te or­ga­ni­se­ren. De laatste tijd is dat jammer genoeg wat las­tig omdat de katho­lie­ke kerk haar grenzen wat scherper aan het definiëren is. Gelukkig kan er ondanks dat toch een een­heid in verschei­den­heid ontstaan. In die verschei­den­heid kunnen we samen die een­heid beleven. Je leert van de verschillen door met elkaar in gesprek te gaan”, aldus Baan. Hiermee refereert zij aan de boeiende en in­spi­re­rende Bijbel­ge­spreks­avon­den in oecu­me­nische sfeer. Deze waarde­volle avon­den wer­den tot op heden samen met pas­to­raal werker Jos Vriesema geor­ga­ni­seerd. Dat genoemde avon­den wat beter bezocht wer­den door mensen uit de Pro­tes­tantse geloofs­ge­meen­schap, heeft alles te maken met de centrale plaats van de Bijbel. De Bijbel wordt daar meer gelezen, er wordt over gepraat in familie­ver­band en de dominee geeft uitleg. Bij katho­lie­ken is dat veel min­der.

Week van Gebed

De week van 17-24 januari was de Week van Gebed. Het thema luidde: ‘het woord is aan jou’. Een Bijbel­tekst die uitno­digt om serieus na te denken over de manier waarop mensen de bood­schap van het evan­ge­lie uitdragen. Niet alleen naar mede­mensen om ons heen, maar be­lang­rijker nog, naar mensen we­reld­wijd. On­mid­del­lijk brengt deze bood­schap ons het vluch­te­lingenprobleem wat dich­ter­bij. Ieder jaar dragen kerken uit een bepaald land, dit jaar is dat Letland, de teksten aan voor het gebeds­ma­te­riaal. Bidden krijgt iets extra’s als je het samen doet. Het geeft een uniek gevoel van ver­bon­den­heid. Kortom, samen bid­den is een waarde­vol onder­deel van het chris­te­lijk leven. Bovendien kun je elkaars geloofs­tra­di­ties leren kennen en na­tuur­lijk ook kennis­ma­ken met nieuwe gebeds­vor­men. Dat kan enorm in­spi­re­rend en ver­frissend werken! Mis­schien maakt het je wel erg nieuws­gie­rig.

De gebeds­week is een ini­tia­tief van MissieNeder­land. Een lan­de­lijk samen­wer­kings­ver­band van chris­te­nen, kerken en organi­sa­ties. Zowel lan­de­lijk als lokaal is er samen­wer­king met de Raad van Kerken. Door heel Neder­land zijn hon­der­den plaat­se­lijke ge­meen­ten uit ver­schil­lende kerk­ver­ban­den zeer actief bij de gebeds­week betrokken.

Terwijl hij zijn han­den warmt aan een ‘rooms’ kopje koffie is ook pastor Schevers aangeschoven.

Doel­stel­ling

Met aan­ste­ke­lijk veel en­thou­sias­me ver­telt Stefan over de oecumene in Letland. Het land dat hij regel­ma­tig bezoekt samen met mensen uit de Bom­me­ler­waard. “De kerken in Letland hebben nog geen lange oecu­me­nische traditie. Het is een uit­daging om een goede relatie te vin­den tot de Letse Orthodoxe Kerk die deel uitmaakt van het patriarchaat van Moskou. De mensen hebben soms last van de verschillen, bij­voor­beeld als ze willen trouwen en de partner van een andere kerk is. Zij die hun leven met elkaar willen verbin­den vanuit ver­schil­lende kerken moeten helaas allerlei moei­lijke keuzes maken. Het lukt echter steeds beter om als kerken elkaar te vin­den.” Zijn we dan op de goede weg en hebben we dan de kern te pakken? De kern van een levende geloofs­ge­meen­schap, een samen­le­ving van zusters en broe­ders die zich mid­den in de wereld bevindt? Hoe mooi en hoop­vol klinkt dat!

De weg naar de bron, de diepere bete­ke­nis van ons bestaan, behoefte, zin­ge­ving en spiri­tua­li­teit, zit maar al te vaak verstopt door drukke agenda’s. We staan constant in verbin­ding met onze mobiele tele­foon en vergeten be­lang­rijke dingen om ons heen.

Het met elkaar optrekken is juist van belang in een klein dorp. “Werkt uitermate verrijkend”, volgens Schevers. Hij hoopt vurig dat ie­der­een zich betrokken voelt bij de thema’s in het wereld­ge­beu­ren. Zijn toegewijde en sterke kant daarbij is zijn onafgebroken, uit­no­di­gend gebaar naar ie­der­een. Gast­vrij­heid vindt hij be­lang­rijk.

Ge­za­men­lijke ac­ti­vi­teiten

Met de her­vormde kerk van Hedel werd op zater­dag 23 januari een speciale avond, een klein oecu­me­nisch begin mis­schien, geor­ga­ni­seerd door diaken Gerrit van den Berg met lezing, gebed en in­spi­ra­tie uit Letland. De lezing werd ver­zorgd door niemand min­der dan Geert van Dartel, directeur van de katho­lie­ke vereni­ging van oecumene. “Keer je naar buiten, besef wat je raakt, dan kun je niet anders dan delen, bruggen bouwen en elkaars gebeds­vor­men leren kennen”, aldus Schevers.

Op zon­dag 31 januari aanstaande is er om 11.00 uur een oecu­me­nische vie­ring in de Sint Martinus­kerk in Kerkdriel, waarna het ‘oecu­me­nisch’ kopje koffie klaar staat in het Pa­ro­chie­cen­trum aan de Hertog Arnold­straat 57B. Het thema van de vie­ring is: ‘Ge­roe­pen licht te zijn’. De voor­be­rei­ding van deze vie­ring wordt mede gedaan door mensen uit Letland. Het land waar­mee Stefan samen met een groep pa­ro­chi­anen vriend­schap­pe­lijke contacten on­der­houdt via het uit­wis­se­lings­pro­ject ‘House of Unity’. Zij refereren hiermee ook aan de oecu­me­nische jon­ge­ren­ont­moe­tingen in de kerken­nacht van Riga (Letland). Honderd­vijf­tig ver­schil­lende kerken keren zich binnenste­bui­ten met concerten, lezingen en gast­vrij­heid.

Nacht zon­der dak

Nacht zonder dakJon­ge­ren uit Maasdriel nemen deel aan de ‘Nacht zon­der dak’, een actie waarbij je met een jeugd­groep één nacht door­brengt in een zelfgemaakt krotje van plastic en kartonnen dozen. Een uniek eve­ne­ment waarbij bewustwor­ding, samen plezier maken en iets doen voor anderen op een won­der­lijke wijze hand in hand samen­gaan. Maria nodigt Stefan van harte uit zich bij dit eve­ne­ment aan te sluiten. Hij lacht!

Gespreks­avon­den voor jonge ge­zin­nen

Geef het door‘Geef het door’, met dit thema als on­der­werp wor­den ouders van jonge kin­de­ren uit­ge­no­digd samen met Maria en Stefan van gedachten te wisselen over wat je als ouders wilt door­ge­ven aan je kin­de­ren. Bij de doop beloven ouders hun kind op te voe­den in geloof. Maar ja, hoe gaat dat nu eigen­lijk? Een bemoe­digend steuntje in de rug kan je hierbij vast en zeker helpen. De gespreks­avon­den zijn op woens­dag 3 februari en op woens­dag 2 maart aanstaande en beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur. “De avon­den wor­den op een creatieve manier af­ge­slo­ten”, aldus het en­thou­siaste oecu­me­nisch duo Baan – Schevers.

Contact

U bent van harte uit­ge­no­digd en kunt zich opgeven bij ds. Baan of pastor Schevers:

ds. Baan
(06) 21 47 95 93
mjg­baan@gmail.com
Pastor Schevers
(06) 24 96 70 35
pastorschevers@gmail.com




 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer