Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Zestigjarig jubileum Sint Martinuskerk Kerkdriel

gepubliceerd: donderdag, 18 juni 2015

“Voor mij is de Sint Martinus­kerk in Kerkdriel het mooiste kerk­ge­bouw van de Bom­me­ler­waard. In de veer­tien jaar dat ik er woonde en werkte, ben ik haar kwali­teiten meer en meer gaan ont­dek­ken en waar­de­ren.”

“De basilica­stijl geeft een bij­zon­dere sfeer aan het gebouw. De vieren­twin­tig in steen uitgehouwen Bijbeltaferelen rond het pries­ter­koor zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. De acht­kan­tige doop­ka­pel aan de zij­kant van het gebouw en het prach­tige orgel, vak­kun­dig bespeeld door een briljant organist: Het zijn de vele rijkdommen van de geloofs­ge­meen­schap die hier in de Sint Martinus­kerk samen­komt.” Bevin­dingen en erva­ringen van wijlen pastor van den Brom. Hij ver­woordde dit bij­zon­der treffend bij het vijf­tig­ja­rig jubileum van deze kerk.

Als je voor het eerst een gebouw bezoekt, word je soms sterk getroffen door het vakman­schap en de liefde­volle zorg waar­mee zo’n bouw­werk tot stand is geko­men. De Sint Martinus­kerk is een derge­lijk gebouw en één van de fraaiste basilica kerken die in de jaren vijf­tig in de Bom­me­ler­waard is gebouwd. Een waar­dig monu­ment! De eigen­lijke bouw­op­dracht dateert al van 1946. In maart 1952 wer­den de eer­dere plannen met nieuwe energie opgepakt door de toen­ma­lige bouw­pas­toor, die zijn streven in mei 1955 met succes bekroond zag. Een geheel her­bouwde kerk met toren en al voor Kerkdriel.

Onge­twij­feld zijn er in de loop van deze zes­tig jaar veel pa­ro­chi­anen die een bij­zon­dere band hebben gekregen met deze Martinus­kerk. Zij gaven elkaar het jawoord. Honder­den kin­de­ren zijn er gedoopt. Zij vier­den hun eerste communie en wer­den er gevormd. De ker­ke­lijke feesten zijn er gevierd. Ook vie­rin­gen bij gelegen­heid van jubilea waren talrijk. En in deze kerk hebben we ook van veel dorps­ge­no­ten afscheid moeten nemen.

We maken een sprong naar het heden en belan­den in januari 2013. Een be­lang­rijk moment waarop de fusie van de zeven pa­ro­chies in de Bom­me­ler­waard een feit werd. In het kloppend hart van deze nieuwe pa­ro­chie, de Heilige Fran­cis­cus­paro­chie, neemt de Sint Martinus­kerk een speciale plaats in. Zij is immers aangewezen als de centrale kerk.

De pa­ro­chie Sint Martinus kan sinds jaar en dag rekenen op een grote groep trouwe vrij­wil­li­gers. Een twee­hon­derdtal pa­ro­chi­anen zet zich, ieder op eigen wijze en met eigen talenten met veel en­thou­sias­me in om ge­za­men­lijk te werken aan een bloeiende en levende pa­ro­chie­ge­meen­schap. Zij wor­den in de jaar­lijks te­rug­ke­rende Vrij­wil­li­gers­vie­ring op zon­dag 28 juni aanstaande extra in het zonnetje gezet.

Laten wij hopen dat dit jubileum een feest zal zijn, niet alleen voor de vrij­wil­li­gers in deze geloofs­ge­meen­schap, maar voor ie­der­een die zich betrokken voelt. Na­tuur­lijk staat de kerkdeur van de Sint Martinus­kerk wagenwijd open op zon­dag 28 juni om 11.00 uur. Ie­der­een is van harte welkom! Na deze vie­ring is er een muzikaal optre­den van DES en daarna een gezellig samen­zijn met een fees­te­lijk tintje in het pa­ro­chie­cen­trum aan de Hertog Arnold­straat 57b. Dat mag u zeker niet missen!

(ge­schre­ven door Gerry Verhoeven en ver­sche­nen op woens­dag 17 juni 2015 in Het Carillon)





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer