Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Wereldgebedsdag voor de schepping

Processie door de Bossche binnenstad

gepubliceerd: donderdag, 10 augustus 2017

Op vrij­dag 1 sep­tem­ber 2017 vragen chris­te­nen in ’s-Hertogen­bosch aan­dacht voor de bescher­ming van de aarde, bij gelegen­heid van de jaar­lijkse Wereld­ge­beds­dag voor de schep­ping. Dat doen ze met een pro­ces­sie langs plaatsen in de stad waar concrete inzet voor de aarde zicht­baar wordt gemaakt.

De tocht voert langs onder meer natuur­ge­bied Het Bossche Broek, de bio­lo­gische markt en de tuin van de Sint-Jans­kathe­draal. Bij de ‘staties’ wordt aan de hand van inlei­dingen, re­flec­tie, gebed en zang stil­ge­staan bij actuele thema’s als klimaat­ver­an­de­ring en vluch­te­lingen, duur­zaam waterbeheer en duurzame voe­ding. De pro­ces­sie wordt af­ge­slo­ten met een oecu­me­nische gebeds­vie­ring in de Sint-Jans­kathe­draal.

In ver­bon­den­heid met miljoenen

De oecu­me­nische pro­ces­sie wordt geor­ga­ni­seerd door de Kon­fe­ren­tie Neder­landse Reli­gi­euzen (KNR), het bisdom van ’s-Hertogen­bosch en het Beraad van Kerken ’s-Hertogen­bosch. De deel­ne­mers verbin­den zich met miljoenen chris­te­nen we­reld­wijd die jaar­lijks op 1 sep­tem­ber stil­staan bij het behoud van de aarde en alle leven dat zich daarop bevindt.

Paus Fran­cis­cus heeft kort na het ver­schij­nen van zijn en­cy­cliek Laudato Si’ in 2015, 1 sep­tem­ber uit­ge­roe­pen tot jaar­lijkse Wereld­ge­beds­dag voor de Schep­ping. Hij sloot daar­mee aan bij het ini­tia­tief van de Orthodoxe Kerk die als sinds 1989 op 1 sep­tem­ber een Dag van gebed voor de bescher­ming van de schep­ping houdt die ook door de Wereldraad van Kerken wordt onder­steund. De dag is daar­naast het begin van een ‘schep­pings­pe­rio­de’ die in een aantal chris­te­lijke kerken in acht wordt geno­men en die loopt tot 4 ok­to­ber, de feest­dag van Fran­cis­cus van Assisi.

Gebed en inzet gaan hand in hand

“De pro­ces­sie maakt zicht­baar dat voor chris­te­nen gebed en inzet voor de schep­ping hand in hand gaan.”, zegt Embregt Wever, die namens het bisdom van ’s-Hertogen­bosch lid is van de werk­groep die de tocht or­ga­ni­seert. “De mens­heid zal anders moeten leren omgaan met de schep­ping. Paus Fran­cis­cus spreekt in dat ver­band van een ‘eco­lo­gische beke­ring’. Als chris­te­nen geloven we dat de het de Heilige Geest is die beke­ring bewerkt: ons doen en laten wezen­lijk veran­dert. Vandaar het belang van gebed, want daarin verbin­den we ons dieper met de bron van ons leven, waaruit we de gaven van de Geest ont­van­gen.”

Het pro­gram­ma begint op 1 sep­tem­ber om 13.30 uur met een ope­nings­vie­ring in de Grote Kerk. De pro­ces­sie voert vanaf 14.15 uur langs de bio­lo­gische markt (Markt), het Noordbrabants Museum aan de Verwers­straat, Het Bossche Broek, de Zusters van de Choor­straat (Papenhulst), naar de tuin van de Sint-Jans­kathe­draal. Van elke ‘statie’ wordt een symbool mee­ge­no­men naar de Sint-Jan waar om 17.00 uur een af­slui­ten­de gebeds­vie­ring plaats­vindt. Voor­gan­gers zijn de dominees Jan Geer­sing en Erica Scheenstra en bis­schop Gerard de Korte.

Eenie­der is van harte uit­ge­no­digd om deel te nemen aan de pro­ces­sie op vrij­dag 1 sep­tem­ber. Vanaf 13.15 uur is de ont­vangst in de Grote Kerk (Kerk­straat 20). De slot­vie­ring in de Sint-Jans­kathe­draal ein­digt rond 17.30 uur.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer