Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Homilie bij het afscheid van kapelaan Van Overbeek

gepubliceerd: dinsdag, 20 maart 2012
Homilie bij het afscheid van kapelaan Van Overbeek

Op zon­dag 18 maart 2012 was de afscheids­vie­ring van kape­laan Harold van Overbeek die als pastoor is benoem in bede­vaarts­plaats Ommel. Hier­on­der publiceren we zijn homilie.

4e Zondag van de 40-Dagen­tijd

Zondag 18 maart 2012 - Jaar B

2 Kronieken 36, 14-16. 19-23
Efesiërs 2, 4-10
Johannes 3, 14-21

Dier­ba­re broe­ders en zusters, ik heb wel eens een tegeltje gezien bij iemand in huis waarop stond: 

Wil in uw huis - aan Christus’ kruis
de plaats van ere geven.

En menig kruis - wordt uit uw huis
door Christus’ kruis ver­dre­ven.

Terug­denkend aan deze tekst, is dit de samen­vat­ting van het evan­ge­lie van vandaag. Daarin lezen we: ‘De Mensen­zoon moet omhoog geheven wor­den, zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woes­tijn’. Mis­schien moet ik eerst dat verhaal nog even herhalen.

Het Joodse volk had het zwaar te ver­du­ren gedurende de veer­tig jaren in de woes­tijn, daar waar onze veer­tig­da­gen­tijd een sym­bo­li­sche ver­wij­zing naar is. Veer­tig jaar om te oefenen in geloof, om te wennen aan die onzicht­ba­re God van hun voor­va­deren: de God van Noach, de God van Abraham, Isaak en Jacob. Maar naarmate het lan­ger duurde en ze min­der te eten had­den, werd het gemopper groter. Het volk kwam in opstand tegen Mozes en tegen God.

Dan breekt er een slangen­plaag los. Overal in het kamp duiken gif­tige slangen op. En plot­se­ling begrijpen ze wat dat betekent. Hun eigen zon­den heeft hen in de greep.  Hun eigen ongeloof, wan­trouwen en opstan­dig­heid heeft de boel vergif­tigd. De gelo­vi­ge Joden zien in de slangen een teken van hun eigen zon­den. Er zijn er al velen gestorven aan de slangenbeten en er lijkt geen kruid tegen opgewassen. Dan gaan ze naar Mozes en zeggen: ‘Wij hebben gezon­digd tegen God en tegen u’. Mozes bidt voor hen en God zegt: ‘Maak zo’n slang van brons en zet die op een paal. Wanneer ze daar­naar opzien, zullen ze niet sterven’.

Dat is wat we vandaag in het Evan­ge­lie horen. Wat is er de bete­ke­nis van? Het lijkt mij dat als de Joden in de woes­tijn naar die bronzen slang keken, dat ze zich bewust wer­den van hun eigen zon­den, maar óók van Gods belofte.

En daar ging het in de woes­tijn met name om: dat ze leer­den ver­trouwen op Gods belofte. Wat dat aangaat zijn ze echt een nageslacht van Abraham, die tenslotte ook moest leren ver­trouwen op Gods belofte, hoe lang de vervulling ook op zich liet wachten. Nu naar Jezus.

Hij zegt: “De Mensen­zoon moet omhoog geheven wor­den, zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woes­tijn”. Jezus spreekt hier over zijn eigen kruis­dood. Wanneer wij opzien naar Hem die zij hebben doorstoken, wanneer wij kijken naar de ge­krui­sig­de Christus, gebeurt het­zelfde als toen in de woes­tijn. Wij zien wat de mensen met Gods Zoon hebben gedaan. Dat zou je kunnen noemen: de oerzonde van de mens­heid: God afwijzen, God niet ver­trouwen. Zo wordt Gods Verbond in Vlees en Bloed aan een kruis geslagen. Wanneer je dat tot je laat door­drin­gen, dan kan het zwaar­moe­dig wor­den in je hart. Wanneer je Jezus op het kruis ziet, kun je denken: ‘Hij is aan het kruis gestorven door onze zon­den en voor onze zon­den; de zon­den van toen, maar net zozeer de zon­den van nu’.

Maar daar staat het ant­woord van God tegen­over. ‘Zozeer heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn enig­ge­bo­ren Zoon heeft gegeven. - God heeft zijn Zoon niet gezon­den om de wereld te veroor­de­len, maar om te red­den.’ Het kruis is het teken dat God tot het uiterste gaat om ons te red­den.

De allerliefste, de enige absoluut Zonde­loze, geeft Zich voor ons. Door zijn mate­loze, grenze­loze en tijd­loze liefde, keert Hij dat teken van zonde om in een teken van liefde. Het kruis van Jezus, is het de­fi­ni­tieve teken van Gods alles over­win­nende liefde. Wie dat ver­staat, die gaat ook anders kijken naar het kruis in zijn of haar eigen leven.

Waar zit jij aan vastgena­geld, welk kruis heb je te dragen? Zou het lukken, dat kruis vanuit de liefde om te keren, te maken tot een teken van liefde? Is het in je eigen leven al niet dikwijls zo? Hoeveel pijn kunnen opgroeiende kin­de­ren hun ouders doen? Even ervan uit­gaand dat het niet de schuld is van de ouders, want dat zou ook kunnen. Lief­heb­bende ouders kunnen veel te lij­den krijgen van hun kin­de­ren.  Maar hoe keert dat dikwijls later om, wanneer zíj weer kin­de­ren krijgen. Dan wordt het kruis dat je toen gedragen hebt, uit liefde, met geduld, het teken en de basis voor een nieuwe diepe liefde­volle relatie met je kin­de­ren, omdat ze het gaan verstaan.

Met het kruis van Christus is het niet anders. Wie het kruis aanvaardt, mag ont­dek­ken dat daardoor alle kruisen in het leven ver­an­de­ren, wezen­lijk ver­an­de­ren, door Gods onein­dige en eeuwige liefde. Laat ik het versje nog een keer lezen.

Wil in uw huis - aan Christus’ kruis de plaats van ere geven
En menig kruis - wordt uit uw huis door Christus’ kruis ver­dre­ven.

Amen.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer