Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Interreligieus debat

Ontmoeten en verbinden

gepubliceerd: woensdag, 27 april 2016

Na de succes­volle bij­een­komst tegen radi­ca­li­sering vorig jaar or­ga­ni­se­ren de kerken en de moskee van Zalt­bom­mel een nieuwe con­fe­ren­tie op don­der­dag 19 mei 2016 in Het Anker. Zalt­bom­mel loopt met derge­lijke ini­tia­tie­ven voor op de grote ste­den, zeggen de ini­tia­tiefnemers.

Op de poster waar­mee de avond wordt aan­ge­kon­digd staat een afbeel­ding van de Bommelse brug. “Een mooi symbool voor het thema: verbin­den”, vindt Sascha van Oostrom. Hij zit in de organi­sa­tie namens de Raad van Kerken. De andere drijvende krachten zijn Marokkaanse vereni­ging Al Amal en de moskee Ennasser.

Bespreek­baar

De organi­sa­ties sloten elkaar de­fi­ni­tief in de armen toen ze vorig jaar april samen de con­fe­ren­tie 'Islam veroor­deelt radi­ca­li­sering' hiel­den. In de Sint Maartens­kerk werd een vrucht­ba­re dis­cus­sie gevoerd. "Niet alleen die avond was goed, we merkten ook daarna een posi­tief effect. Er is meer open­heid, het on­der­werp is bespreek­baar gewor­den", zegt Said Kaaouass van Al Amal.

Volgens Kaaouass is Zalt­bom­mel één van de weinige plaatsen waar zulke multiculturele bij­een­komsten wor­den gehou­den. "We lopen in dit opzicht voor op de grote ste­den. Ook met onze buurt­va­ders zijn we vrij uniek. In veel andere plaatsen zijn soortge­lijke ini­tia­tie­ven na een tijdje gestopt."

Goede sfeer

De sfeer in Zalt­bom­mel is goed, con­clu­deert hij, "zeker vergeleken met een jaar of tien gele­den". De barbecue die de kerken en de moskee in sep­tem­ber orga­ni­seer­den ter gelegen­heid van Buren­dag is daar een goed voor­beeld van. Die krijgt dit jaar dan ook een ver­volg.

Doel van de con­fe­ren­tie is het bevor­de­ren van onderling contact tussen mensen uit ver­schil­lende culturen. Kaaouass: "We geven hiermee het sig­naal af: in de Bom­me­ler­waard gaan we anders om met de multiculturele samen­le­ving dan de beel­den die je op tv ziet."

Farid Azarkan

Imam Mustapha Ottmani zal als eerste het woord voeren, gevolgd door pastor Bertus Bus. Hoofd­spre­ker is Farid Azarkan. Hij leidde enkele jaren gele­den ook het debat in de Gasthuis­ka­pel, gericht op Marokkaanse jon­ge­ren. Lande­lijk wordt Azarkan veel gevraagd als ver­te­gen­woor­diger van de ‘Marokkaanse Neder­lan­ders’, onlangs bij­voor­beeld nog na de opmer­king van Johan Derksen over Marokkanen die voor problemen zou­den zorgen op het voetbal­veld.

“Azarkan staat heel eer­lijk in de samen­le­ving. Dat zoeken wij ook”, zegt Kaaouass. Van Oostrom vult aan: “Op elkaar schel­den of naar elkaar wijzen heeft geen zin, met elkaar praten wel.”

Nega­tief

Dat op een debat­avond vooral mensen komen die toch al het beste voor hebben met die multiculturele samen­le­ving, weten de or­ga­ni­sa­toren maar al te goed. “Er zullen altijd mensen zijn die nega­tief denken. Het enige wat je kunt doen is zelf het tegen­deel bewijzen.”

De con­fe­ren­tie op don­der­dag 19 mei begint om 19.30 uur in Het Anker, Vergtweg 87 in Zalt­bom­mel. Het offi­cië­le pro­gram­ma begint om 20.00 uur. Er is ruim gelegen­heid voor vragen en opmer­kingen vanuit het publiek.

Pro­gram­ma

19.30 uur - Ontvangst
19.45 uur - Opening
20.00 uur - Dhr. Mustapha Ottmani (imam)
20.10 uur - Pater Bertus Bus
20.20 uur - Dhr. Farid Azerkan
21.00 uur - Vragen vanuit het publiek
21.30 uur - afslui­ting

Lokatie





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer