Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Bedevaart naar Rome

gepubliceerd: donderdag, 24 november 2016
foto: Han van der Waal
Bedevaart naar Rome

Op 20 no­vem­ber op het feest van Christus Koning sloot paus Fran­cis­cus in Rome de Heilige Deur in de Sint Pieter. Daar­mee ein­digde het Jaar van de Barm­har­tig­heid. Enkele dagen daarvoor, op woens­dag 15 en don­der­dag 16 no­vem­ber namen we deel aan de bede­vaart van alle Neder­landse bis­dom­men naar Rome.

Om acht uur moesten Neder­landse pelgrims zich verzamelen bij de Engelenburcht om een uur later in pro­ces­sie te ver­trek­ken. We waren er om enkele minuten na achten. Er stond toen reeds een groep van enkele hon­der­den Neder­lan­ders, herken­baar aan het rood-wit-blauwe sjaaltje met het logo van het Jaar van de Barm­har­tig­heid. Voordat we in pro­ces­sie ver­trok­ken werd ie­der­een gron­dig ge­con­tro­leerd. Biddend en zingend trokken we op naar de Sint Pieter. Opnieuw wer­den we daar gron­dig ge­con­tro­leerd voordat we de trappen op kon­den en door de Heilige Deuren naar binnen gaan.

Ruim 2000 Neder­landse pelgrims

In de ruimte achter het Hoogaltaar waren 1800 stoelen neer­ge­zet. Uit­ein­de­lijk bleken er ruim 2000 Neder­landse pelgrims te zijn, zodat er velen moesten blijven staan. Gedurende de vie­ring vulde zich de basiliek met nog eens ontel­ba­re belang­stel­len­den. In de eucha­ris­tie­vie­ring ging kar­di­naal Eijk voor in con­ce­le­bra­tie met de andere Neder­landse bis­schop­pen. Een uits­te­kend project­koor onder­steunde de samenzang.

In zijn homilie ging de kar­di­naal in op de bete­ke­nis van het logo van het Jaar van de Barm­har­tig­heid. De Goede Herder draagt de arme op zijn sch­ou­ders. De ogen van Jezus en de man vallen samen zodat er slechts drie ogen zicht­baar zijn. Mgr. Eijk zei dat de werken van barm­har­tig­heid niet zomaar woor­den zijn, maar daden die we in de praktijk moeten brengen. Hij wees er ook op dat we de gees­te­lij­ke werken van barm­har­tig­heid , zoals troosten, be­ge­lei­den en aan­moe­di­gen, de mensen hun verhaal laten ver­tellen en be­luis­te­ren, onze tekorten en eenzij­dig­heid herkennen en erkennen, als het ware herontdekt hebben. Na het slot­lied ‘verscheen’ on­ver­wacht paus Fran­cis­cus. Hij werd met gejuich en applaus begroet. Met een per­soon­lijke bood­schap sprak hij de Neder­lan­ders toe.

Na de lunch in een aan het Sint Pieters­plein gelegen pelgrimsrestaurant kon­den we op eigen gelegen­heid iets van de stad Rome gaan bewon­de­ren. De werken van Barm­har­tig­heid kon­den we meteen in de praktijk brengen. In Rome wemelt het van dak- en thuis­lozen die op straat bedelen in de meest schrijnende omstan­dig­he­den.

Vespers in Maria Maggiore

Om 17.00 was het weer verzamelen bij de Maria Maggiore voor de Vespers. Opnieuw waren er scherpe vei­lig­heids­maat­re­ge­len. In deze vie­ring ging Mgr. Van den Hende, bis­schop van Rotter­dam, voor. Ook emeritus-kar­di­naal Simonis was, oud en broos, aanwe­zig. In de homilie ging de bis­schop in op de bete­ke­nis van het pelgrim zijn. Bij het verlaten van de kerk ging Mgr. Simonis naar de mensen toe om han­den te schud­den en een praatje te maken. Dit werd erg ge­waar­deerd, soms werd hij zelfs gekust.

Woens­dagau­diën­tie

Woens­dag­mor­gen verzamel­den de Neder­landse bedevaar­ders zich op het Sint Pieters­plein voor de weke­lijkse pau­se­lijke au­diën­tie. We kregen een plaats aangewezen vlakbij het podium. Langzamer­hand vulde het hele plein zich met duizen­den bedevaar­ders uit alle windstreken en wereld­de­len. Voordat de au­diën­tie begon wer­den alle groepen en bewe­gingen afge­roe­pen in hun eigen taal. Ook in het Neder­lands. Toen de Neder­lan­ders wer­den vermeld was er na­tuur­lijk een luid gejuich. Na een uurtje wachten kwam de paus in een open wagen uit het Vati­caan het plein op rij­den. Opnieuw groot applaus en veel gejuich.

De paus nam veel tijd en had veel aan­dacht voor de mensen langs de kant en liet ver­schil­lende keren stoppen om met mensen te spreken. Omdat wij op de eerste rijen zaten kon­den we alles goed zien, zelfs de mimiek van de paus op zijn een­vou­dige zetel. In zijn toe­spraak had de paus het over hoe wij met las­tige mensen moeten omgaan. “Laten we Jezus’ woor­den niet vergeten: ‘Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broe­der en sla je geen acht op de balk in uw eigen oog?’. Dat de Heilige Geest ons mag helpen om gedul­dig te zijn in het verdragen en be­schei­den en een­vou­dig in het adviseren.” aldus de paus. Tot slot had hij nog een per­soon­lijke bood­schap voor elke pelgrims­groep. Telkens wanneer de paus een groep toesprak ging een groot gejuich op en de paus wuifde dan naar die mensen. Na de au­diën­tie nam de paus voordat hij weg­ging voor de mensen op de eerste rijen ruim de tijd voor een handdruk en een per­soon­lijk woord.

Deze bede­vaart naar Rome was voor ons een heel bij­zon­dere en in­spi­re­rende erva­ring en we had­den deze dagen zeker niet willen missen.

Han van der Waal ofs en Patrick Flo, diaken

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.




 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer